Singurele apartamente care s-au ieftinit în România, prin Ordonanță: ce trebuie să știi despre locuințele ANL

de: Alexandru Puiu
19 07. 2021

În teorie, locuințele ANL ar trebui să fie unele dintre cele mai ieftine din România. Din păcate, prețul lor de achiziție a explodat în 2020. Din fericire, situația pare să fie mult mai roz în 2021, după intervenția Guvernului cu Ordonanța 114.

Se vehicula de ceva timp o ieftinire a prețului la apartamentele achiziționabile prin ANL – Agenția Națională pentru Locuințe. Printr-o ordonanță a guvernului, acestea vor reveni la tarifele apropiate de cele din 2019. Mai rămâne de finalizat documentul cu normele metodologice de aplicare a ordonanței pentru ca ieftinirea să se vadă în piață.

Pe marginea acestui subiect, a făcut mai multe mențiuni Cseke Attila, ministrul Dezvoltării. Într-o intervenția la Prima TV, oficialul a atras atenția asupra necesității unei intervenții legislative pe subiectul tarifelor apartamentelor din blocurile ANL. Dacă aceasta nu s-ar fi produs, în această vară am fi văzut o creștere cu până la 20%.

„Aşteptările tineretului nu cred că sunt extraordinar de mari legat de partea de infrastructură, în sensul în care el, personal, să fie ajutat. Un tânăr e plin de energie, doreşte să acţioneze, să fie lăsat în pace să muncească. El trebuie lăsat liber, că îşi găseşte locul în societate. Dar, atunci când vorbim de tineri care şi-au întemeiat o familie, care au poate, deja şi copii, sau ca să susţinem natalitatea şi să susţinem necesitatea de a rămâne în ţară – foarte important – acest acces la locuinţe pentru tineri este foarte important”, argumentează ministrul.

Când au explodat prețurile locuințelor ANL

Pentru context, ministrul Dezvoltării a atras atenția asupra situației de anul trecut, când prețurile au crescut în aproape fiecare colț al României pentru locuințele ANL. ”În Alba Iulia, pentru un apartament cu 88 de metri pătraţi construit în 2008, preţul de locuinţă a fost 129 de mii de lei în 2019, în 2020 a urcat la 220 de mii. Deci. aproape s-a dublat. În Deva, Hunedoara: 115 mii în 2019, 194 de mii în 2020. În Ploieşti – 105. 900 în 2019, în 2020 177 de mii. (…) A crescut exponenţial, numărul de vânzări a scăzut brusc, practic nici statul nu a avut nimic de câştigat pentru că veniturile bugetului din care poţi să construieşti alte locuinţe, că asta e destinaţia preţului de vânzare, au scăzut vertiginos”, a atras atenția Attila.

Dacă totul merge bine, locuințele ANL ar trebui să se apropie de prețurile de acum doi ani. ”S-a dat această ordonanţă de urgenţă, cei de la ANL lucrează la norme metodologice, dar important este că la sfârşitul acestei luni, iulie când pe veche reglementare trebuia dat Ordinul de ministru de actualizare a preţului nu vom mai avea creştere de preţ. Noi dacă nu interveneam, guvernul cu această modificare, la sfârşitul acestei luni, pe vechea lege trebuia să creştem din nou preţul încă 10-20 la sută pentru că, din evaluare acest lucru a ieşit. Am rezolvat această problemă”, a concluzionat oficialul guvernamental.